Kochani!
Podczas
wieczornych spacerów czuć już w powietrzu zbliżającą się jesień, dlatego
postanowiłyśmy przygotować dla Was jeden z typowo jesiennych deserów, do którego wykorzystacie nasze pyszne polskie jabłka. O czym mowa? O zapiekanych, lekko kwaskowych jabłkach, pod chrupiącą, cynamonową kruszonką. Tego deseru nie da się zepsuć, zawsze wyjdzie, a wszyscy zjedzą go z wielką przyjemnością.
Składniki:
1 kg jabłek
100g zimnego masła
140g mąki
90g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką, wyrabiaj palcami, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Wstaw na chwilę do lodówki.
2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornej blaszce (lub kilku mniejszych naczyniach), posyp je cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.
3. Zapiekaj jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut (do momentu aż wierzch się lekko zarumieni). Podawaj od razu.
Nasze oceny:
Basia: Podczas zapiekania jabłek po domu roznosi się cudowny zapach. Po wyjęciu z pieca kruszonka chrupie, jabłka się rozpływają, a cynamon dodaje smaczku. Pycha. Moja ocena: 10/10.
Julka: Uwielbiam takie proste i sprawdzone przepisy. Jabłka pod kruszonką to po prostu obowiązkowy przepis na jesień. Moja ocena: 10/10.
Basia: Podczas zapiekania jabłek po domu roznosi się cudowny zapach. Po wyjęciu z pieca kruszonka chrupie, jabłka się rozpływają, a cynamon dodaje smaczku. Pycha. Moja ocena: 10/10.
Julka: Uwielbiam takie proste i sprawdzone przepisy. Jabłka pod kruszonką to po prostu obowiązkowy przepis na jesień. Moja ocena: 10/10.
Ale pysznie :-) uwielbiam takie deserki :-) pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser na świecie <3 Do tego gałka lodów i niebo w ogóle :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych jesiennych deserów ;))
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam takich zwykłych jabłek pod kruszonką właśnie... ;)
OdpowiedzUsuńJa również dawno nie jadłam. Czas to nadrobić bo to świetny deser:)
OdpowiedzUsuńJa teraz jabłka jem na okrągło, ale głównie z działki mojego męża, bo są przepyszne :) A taki deser to będzie miła odmiana :)
OdpowiedzUsuńTakie jabłka z własnej działki są najlepsze :) Może kiedyś i my będziemy miały :)
UsuńNiby taki prosty deser, a taki pyszny! :)
OdpowiedzUsuńtaki deser jest idealny na jesień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser! W zależności od sezonu wykorzystuje inne owoce :D Mniam
OdpowiedzUsuńoj tak, owoce pod kruszonką są wspaniałe :)
Usuńnie skłamię jak napisze, że to jeden z moich ukochanych deserów, przepyszny!
OdpowiedzUsuń:) to tak jak u nas - szybki i pyszny deser :)
Usuńmój ulubiony deser!
OdpowiedzUsuń______________________
Nowy post.
A w nim? to co lubimy, czyli nowości z mojej szafy na blogu
Wyśmienite :>
OdpowiedzUsuńTakie na ciepło pycha, i jeszcze kulka lodów może być. Chrupiąca kruszonka mniam
OdpowiedzUsuńJa zawsze przy takich przepisach ubolewam nad ilością masła :D No niestety, pyszne rzeczy zawierają go dużo :D A kruszonka zdecydowanie należy do pysznych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuń